Mis on melass?
On irooniline, et melass on
tegelikult jääkprodukt, mis tekib suhkruroo (või peedi) töötlemisel
lauasuhkruks. Kui suhkruroost rafineeritud lauasuhkur tekitab veresuhkru ja
insuliini kõikumist ega sisalda toitaineid, siis jääkprodukt on äärmiselt
toitainetihe ja mineraalirikas. Kuidas see võimalik on? Suhkruroo juured
ulatuvad väga sügavale mulla sisse, tavaliselt 4,5 meetri sügavusele, kuid see
vahemik võib olla 2 kuni peaaegu 6 meetrit – piisavalt sügavale, et pääseda
mööda mineraalivaesest pealmisest mullakihist ja saada kätte sügavamal asuvad
toitained.
Kuidas melass valmib?
Suhkruroog korjatakse ära,
sellest pressitakse masinaga mahl välja ja ekstraheeritakse suhkrukristallid
keetmise teel. Peale kolmandat keetmist jääb järele eriti toitainetihe tume
substants. On kolm erinevat
töötlusastet: sulfureeritud, sulfureerimata ja must melass. Toorelt, alles
rohelisena koristatud suhkruroogu sulfureeritakse, mis tähendab vääveldioksiidi
lisamist eesmärgiga hoida saak kuni töötlemiseni võimalikult värske. Sulfureerimata melass seevastu valmistatakse
küpsest suhkruroost, millel on lastud põllul naturaalselt küpseda ja toitaineid
endasse koguda. Blackstrap (must) melass
võib olla nii sulfureeritud kui sulfureerimata. Keemiline vääveldioksiid ei ole
just aine, mida sooviksime ühe toitainerikka tervisetootega koos manustada.
Lisaks tuleb melassi ostmisel hoolikalt silti lugeda ja veenduda, et see ei
oleks pooleks glükoosi-fruktoosisiirupi vmt ebatervisliku magustajaga. Kuna
melassi kasutatakse küpsetistes, näiteks leiva- ja piparkoogitaignas, võib see
väga hästi juhtuda. Meridian kaubamärgi melassi puhul on tegemist supertoiduga,
mis on valmistatud küpsest suhkruroost, mida ei ole keemiliselt töödeldud ning kuhu
ei ole lisatud mingeid lisa- ega mahuaineid. Tänu kolmele keetmisele on see
eriti toitainetihe. Kogu järgnev jutt kehtib vaid orgaanilise Meridian
blackstrap melassi kohta.
Eriti rikkalik taimne rauaallikas
Raud on vajalik punavereliblede
moodustumiseks Rauapreparaadid võivad tekitada kõhukinnisust ja muid
seedehäireid, samuti on oht nendega liialdada. Meridian blackstrap melass on
eriti rikkalik taimne rauaallikas. 1 keskmine spl melassi kaalub olenevalt
lusika suurusest 25-27g ning sisaldab rauda koguni 25,75 - 27,81 mg. Võrdluseks:
teisel kohal on nisukliid, mille 29 grammis leidub rauda 5,5mg.
Tänu kõrgele rauasisaldusele
kasutatakse musta melassi aneemia puhul. See sobib ka väga hästi rasedusaegse
madala hemoglobiini tõstmiseks.
Eriti rikkalik taimne kaltsiumiallikas
Vähi vastu - melass koos soodaga
Südamele hea
Ameerika Südame Assotsiatsioon on
lisanud sulfureerimata melassi südametööd toetavate toitude nimekirja.
Mineraalide sisaldus
Väidetakse, et mineraalid ja
ensüümid on meie tervisele isegi tähtsamad kui vitamiinid. Magneesium näiteks
on hädavajalik ainevahetuses ning peaaegu kõigi teiste mineraalide ja
vitamiinide sünteesis. On uuritud, et tänapäeval on enamiku inimeste
magneesiumivarud liiga madalad ja paljud terviseprobleemid võivad olla sellega
seotud.
Sünteetiliselt saadud
mineraalilisandid ei saa kunagi olla nii suure kasuteguriga kui terviktoidust
pärinevad naturaalsed mineraalid Mineraalid mitte ainult ei hävine toitude
töötlemisel, vaid ka pealmine pinnasekiht, kus vili kasvab, on mineraalivaene.
Lisaks rauale sisaldab must
melass folaati, naturaalset foolhappe allikat, mis koos teiste melassis
leiduvate B-vitamiinidega moodustab sünergeetilise miksi, toetades
punavereliblede tootmist.
Mustas melassis leidub
külluslikult nii magneesiumi kui kaltsiumi. Mõlemad on tähtsad luustiku
moodustumisel ja energia tootmisel, samuti närvisüsteemi normaalseks
funktsioneerimiseks ja südametöö toetamiseks. Ebapiisav magneesiumitase võib
esile kutsuda lihaskrampe, sh südamelihase spasme, mis võib viia arütmiani ja
koguni infarktini.
Must melass on veel rikas
kaaliumi poolest. Kaaliumipuudus väljendub lihasnõrkuses ja sellega seostatakse
ka artriidi teket. Kaalium aitab rahustada närvisüsteemi ning on samuti oluline
mineraal nii närvisüsteemi kui südametöö seisukohast.
Glükeemiline indeks
Melass on madala glükeemilise indeksiga.
See tähendab, et glükoosi ja süsivesikuid metaboliseeritakse aeglaselt,
kutsumata esile liigset insuliini tootmist ja stabiliseerides veresuhkrut.
Selle tulemusena on veres vähem lipiide ehk rasva, mis tähendab seda, et samal
ajal, kui saad rahuldatud oma magusaisu, on diabeedioht nullilähedane.


Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar